fizetési mód

Búcsút inthetünk a készpénzes és a kártyás fizetési módoknak? Mi jöhet ezután?

Míg néhány évvel ezelőtt a készpénzes fizetési módon kívül el sem tudtunk képzelni mást, addig mára egyre inkább „megy ki a divatból” a kézzelfogható fizetőeszköz. A bankkártyákkal már több mint harmadával többet fizetünk, mint amennyi készpénzt felveszünk a segítségükkel. Ám nagyon úgy tűnik, hogy megérkezett a konkurencia. Szédítő sebességgel terjed a mobilfizetés Magyarországon – adta hírül a portfolio.hu, az MNB elemzéseire hivatkozva. 

Milyen trendek uralkodnak a pénzforgalom terén?

2022 első negyedévében tovább erősödött a kártyás fizetési piac, legalábbis az MNB statisztikája szerint. Az elfogadóhelyek száma már meghaladja a 151 ezret, a forgalomban lévő POS termináloké megközelítette a 236 ezret. A kártya fizikai jelenlétét nem igénylő internetes elfogadóhelyek száma ugyanakkor rendkívül gyors ütemben gyarapszik, a közel 11 százalékos növekedés hatására, immár a 37 ezert is meghaladja a számuk. 

A kártyás fizetés terjedésével egyidejűleg megjelent a mobilos fizetési lehetőség is. Az MNB a mobilfizetésekről 2020 eleje óta gyűjt adatokat. Az azóta eltelt időszakban a mobilfizetések száma rendkívül gyorsan emelkedett, a forgalom darabszáma és értéke egy év alatt több mint 2,5 szeresére nőtt. Az idei év első negyedévében a mobilfizetések értéke átlépte a 290 milliárd forintot, darabszáma pedig Magyarországon a 47 milliót. 

A mobilfizetésé a jövő?  

A telefonos fizetés népszerűsége valószínűleg a következőkben is folyamatosan csak növekedni fog, ám természetesen ez nem azt jelenti, hogy a bankkártyás és a készpénzes fizetési módoknak búcsút kell, hogy intsünk. Vélhetően a különböző fizetési lehetőségek egyszerre lesznek majd érvényben, de kétségkívül az olyan innovatív megoldásoké a jövő, mint a mobilos fizetés. 

Ez az újdonság amellett, hogy a vásárlóknak is rendkívül kényelmes és egyszerű megoldást nyújt, a cégeknek is hihetetlenül megkönnyítik a dolgát, sőt, nyereségesebbé teszi a vállalkozást. 

Gondoljunk csak a benzinkutakra: a mobilos fizetésnek köszönhetően a tankolási procedúra lerövidül, az autósorok csökkennek, az elégedettség pedig nő. Ezzel egyidejűleg az üzemeltetők kiadásai is csökkennek, hiszen megszüntethetők a költséges rendszerek, a működéshez mindössze egy kútoszlopra van szükség. Ráadásként még a töltőállomás hirdetésével sem kell foglalkozni, az App&Tank ezt is elvégzi. 

A mobilos fizetési lehetőségnek köszönhetően sem emberi erőforrásra, sem pénztárgépekre, sem a komoly befektetést igénylő tankolóautomatákra nincs szükség ahhoz, hogy a töltőállomás üzemelni tudjon, sőt a teljes back office kiváltható vele. 

Az App&Tank egy olyan innováció, amely segítségével a benzinkutak könnyedén, akár teljesen beruházásmentes konstrukcióban térhetnek át a mobilos fizetési mód biztosítására. 

Tedd próbára te is az App&Tank rendszerét! →

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük