királynő

II. Erzsébet a volánnál is igazi királynő volt!

Az egész világot megrengette II. Erzsébet királynő halálának a híre. A nagy köztiszteletben álló brit uralkodó hetven éven át ült a trónon. Köztudott, hogy mindig is szívesen vezetett, kedvelte az autókat, örömmel bővítette négykerekű gyűjteményét. Emlékezzünk meg II. Erzsébetről kicsit más szemszögből, nézzük meg, hogyan telt az élete a volán mögött!

A királynő katonai sofőrként kezdte…

1945-ben a királynő katonai szolgálatát teljesítette, ahol harckocsik és katonai teherautók szerelésére, illetve kamionok és mentőautók vezetésére képezték ki. Jogosítványát egyébként már 19 éves korában megszerezte. Mivel a háború folyamán „csak” hercegnő volt, így ekkor még rendelkezett jogosítvánnyal. 1952-es trónra lépését követően azonban ezt elveszítette. Ennek az az oka, hogy Angliában a vezetői engedélyt az uralkodó nevében adják ki, az előírások szerint azonban saját magának nem adhat. Így a mindenkori uralkodó az Egyesült Királyság egyetlen polgára, aki jogosítvány nélkül is vezethet. 

És a királynő vezetett is…

Bár az uralkodónak lett volna lehetősége arra, hogy sofőrökkel járjon mindenhova, a vezetés szeretete miatt sokszor ült a volán mögé. 

A királynő mindig is rajongott a Daimlerekért, gyűjteményében több modell is volt. Ezen a fotón is éppen egy ilyen típusú autót vezet. Vele utaztak gyermekei, Károly és Anna is. 

II. Erzsébet olyannyira kedvelte a mára megszűnt márkát, hogy a DS 420 volt tekinthető az uralkodó királyi autójának. Bár a limuzin már lassan 30 éves, a királynő esküvőkre, temetésekre még az utóbbi években is gyakran ezzel járt. 

A királynő egy ideje közúton már nem vezetett…

A királynő néhány éve már letette a slusszkulcsot. Közúton már nem vezetett, viszont egy-két rendezvényen még a volán mögé ült. Például a Royal Windsor Horse Show-n. A lovasfesztiválon készült a legtöbb fotó az éppen autót vezető királynőről, hiszen minden évben így jelent meg. Ezen az eseményen, amit egyébként 1943 óta szerveznek meg, a Range Rover visszatérő motívum volt. 

A 2021-ben elhunyt Fülöp herceg még 97 évesen is a kormányhoz ült. Egy baleset után aztán visszaadta jogosítványát. 

Forrás: totalcar.hu

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük