Volkswagen

Sosem gondolnád, mi a Volkswagen legsikeresebb terméke – nem, nincs négy kereke!

A Volkswagen márkáról eszünkbe juthat az ikonikus bogárhátú, a hippikorszak szimbólumaként is számon tartott kisbusz, a nagy népszerűségnek örvendő Golf vagy bármely egyéb VW-négykerekű. A német autógyár legsikeresebb termékére, a 199 398 500 A számú alkatrészre azonban biztosan senki sem asszociál. A legnagyobb népszerűségnek örvendő Volkswagen termék ugyanis egy pár kolbász, a klasszikus német currywurst – számolt be róla a Telex

Jogosan merülhet fel mindenkiben a kérdés: mikor állt át a Volkswagen a kolbászgyártásra?

A Volkswagen első, máig legnagyobb autógyára Wolfsburgban nyílt, 1938-ban. Ma nagyjából 15 ezer ember dolgozik itt. Az üzem menzáján 1973-ban vezették be a saját gyártmányú kolbászt –  a gyár egyik melléképületében vágták le és dolgozták fel az állatokat, majd ott töltötték és füstölték a húsárut. Néhány évvel később a vágóhidat megszüntették, az eredeti disznó- és marhahúsból álló töltelékből pedig kivették a marhát. 

A saját márkás currywurst hatalmas sikert aratott a gyári munkások körében, gyorsan bekerült a cég több autógyárának menzai kínálatába is, majd szupermarketekben és focimeccseken is forgalmazni kezdték. Ráadásul egy ideje a hivatalos német VW-márkakereskedésekben díszcsomagolásban kolbászt kap ajándékba minden autóvásárló.  

A kolbász lenyomta az autókat!

A 2010-es évek közepére annyira népszerűvé vált a 199 398 500 A számú alkatrész, hogy évente változik, darabra a kolbászból vagy a járművekből adnak-e el többet. Jó tudni: az esetek többségében a kolbász lenyomja az autókat. 

A német kolbászok szinte kivétel nélkül jó minőségűek, a VW-alkatrész azonban még ezekhez képest is kiemelkedő, számos díjat nyert már el, köszönhetően többek között az extra alacsony zsírtartalmának. A kolbász fűszerezése titkos receptúra alapján megy, annyit lehet tudni róla, hogy bükkfán füstölik, 100 percen át, 176 fokon. A saját kolbászhoz természetesen saját curry-paradicsom szósz is jár, annak 199 398 500 B alkatrész a cikkszáma. 

A Volkswagen kolbász a mai napig a wolfsburgi autógyárban készül.