mentőöv

Itt a mentőöv a kisbenzinkutak számára?

A benzinárstop miatt nehéz helyzetbe került kiskutak megsegítésére hat új intézkedést hozott a kormány – adta hírül Facebook-oldalán György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára, szúrta ki a Portfolio

Az újonnan hozott intézkedések a következők:

  1. Hitelmoratóriumot kapnak a kisbenzinkutak. 
  2. Az MSZKSZ-díjat elengedik, a kedvezményt pedig átengedik a benzinkutaknak. (Azt tudni kell, hogy a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség, tehát az MSZKSZ készletezési díja literenként mintegy 4 forint.)
  3. A szociális hozzájárulási adót elengedik január 1. és május 31. között, de csak azon kisbenzinkutak számára, akik töltőállomásonként maximum 4 főt foglalkoztatnak.
  4. A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programból a 10 fő alatt foglalkoztató kisbenzinkutak beruházásait támogatják 70 százalékos támogatás-intenzitással, természetesen eredményes pályázat esetén. Ennek értelmében a töltőállomások fejlesztését – legyen szó tankolóautomatákról, vagy olyan benzinkutakon használatos alternatív tankolási, fizetési rendszerekről, mint az App&Tank – 70 százalékban támogatja a kormány.   Ezáltal  a kisbenzinkutak költségei jelentősen csökkenthetők, a kiszolgálás könnyebbé és 24 órássá alakítható, amely a vidék ellátásbiztonság javulását eredményezheti. A támogatás összege az egész szektort tekintve elérheti akár az 5 milliárd forintot is.
  5. 0 százalékos áthidaló hitelt kínálnak a Széchenyi Kártya Program keretében.
  6. A külföldről beszerzett energia esetében a fizetendő adókat eltörlik.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a maximalizált üzemanyagár nehéz helyzetbe hozta  a kisebb láncokat, egyedi kutakat. A veszteség csökkentésére hozott intézkedések, amelyek a segítségnyújtás mellett egyúttal a vidéki kisbenzinkutak technológiai felkészültsége javítására is koncentrálnak, kérdéses, hogy mekkora hatást képesek majd elérni. 

Mi csak reménykedni tudunk, hogy a befejezésen gondolkodó kis benzinkutakat az intézkedések, a fejlesztésekben való támogatás meggyőzi arról, hogy érdemes lehet még kitartani. 

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük