támogatás

Kiderült, hogyan igényelhetik a kisbenzinkutak a literenként járó 20 forintos támogatást

Március 3-án döntött a kormány arról, hogy literenként 20 forintos támogatást biztosít a kisbenzinkutak számára a 95-ös benzin és a gázolaj értékesítése után. Már akkor is egyértelművé tették, hogy bizony feltételek, kötelező vállalások is társulnak a támogatáshoz. Most azonban már minden apró részlet világossá vált – írta meg a 24.hu.

Kik jogosultak a támogatásra?

Az üzemanyagárstoppal érintett hajtóanyagok március 1. és május 31. közötti értékesítése után forgalomarányosan, literenként 20 forint támogatásban részesülnek azok a vállalkozások, akik legfeljebb 50 közforgalmú üzemanyagtöltő állomást működtetnek. De az is fontos kitétel, hogy az üzemanyag-értékesítésből származó éves nettó árbevételük a támogatási kérelem benyújtását megelőző üzleti évben legfeljebb 50 milliárd forint lehet. A további feltételekről a pályázati felhívásból értesülhetsz. 

Hogyan lehet benyújtani a kérelmet?

A támogatási kérelmek 2022 április 4. és 12., illetve május 1. és 12 között nyújthatók be az IFKA felületén

Mit kell vállalnia a támogatást igénylő kútnak?

A támogatás nincs ingyen! A töltőállomásnak biztosítania kell a 2022 február havinak megfelelő bérfizetést, illetve nem bocsáthat el egyetlen dolgozót sem. Az üzemanyagárstop ideje alatt nem értékesíthet a rögzített ár alatt, tehát a hajtóanyagot pontosan 480 forintért kell árusítania. Továbbá a támogatás időtartama alatt, illetve utána egy hónapig nem hirdethet üzemszünetet. 

Nem minősül a kötelező vállalás megszegésének, ha a vállalkozás bizonyítani tudja, hogy önhibáján kívül kényszerült üzemszünetet elrendelni, mondjuk ellátási problémák miatt.

A támogatásnak is plafont szabtak!

A segítség legfeljebb a 2021-es tárgyhavi forgalom 120 százalékáig igényelhető. Ennek értelmében amennyiben a benzinkúton a túlkereslet több mint 20 százalékos volt az előző évhez képest, a többletértékesítésre már nem jár a kompenzáció. 

A támogatást havonta utólag, vagy a támogatási időszak végét követően egy összegben folyósítják. 

A segítség jogosulatlan igénybevételét büntetik, az illetéktelen igénybevételt ügyleti és késedelmi kamattal növelve kell visszafizetni. Ha az igénylő nem teljesíti a kötelező vállalásokat, a támogatást szintén kamatostul kell visszafizetni. 

A 20 forintos támogatás édeskevés?

A Független Benzinkutak Szövetsége szerint a megdrágult szállítás miatt a literenkénti 20 forintos támogatás a kiszállítás költségét sem fedezi, ehhez minimum 30-40 forintos támogatásra lenne szükség. 

Így az állami törekvések bár javítanak a helyzeten, valós megoldást nem nyújtanak a problémára, így a benzinkút tulajdonosoknak mindenképp kézbe kell venniük az irányítást, lépniük kell annak érdekében, hogy az üzemelés minél költséghatékonyabbá váljon! Csak így garantálható a fennmaradásuk. 

Tedd próbára te is az App&Tank rendszerét, hiszen ezzel akár a felére csökkentheted az üzemeltetési költségeket, méghozzá akár beruházásmentesen!

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük