üzemanyag

A világ tíz országa, ahol igazi luxuscikk az üzemanyag

Az üzemanyagokra kivetett ársapka eltörlése óta igazi raliba kezdtek az hajtóanyagárak. Ráadásul rég nem látott helyzet alakult ki a kutakon: a benzin drágább lett, mint a gázolaj. A már beharangozott újabb áremelések után a 95-ös benzin literenként 613 forintba, míg a gázolaj 585 forintba kerül majd. Ezzel újra lejjebb csúszunk azon a bizonyos listán, ahol az országokat üzemanyagárak szerint sorolják. De hova kerülünk így? És mely államok vannak a lista legvégén? Cikkünkből kiderül!

Az országokat, amelyekben aprópénzért tankolható tele az autó, korábbi cikkünkben már bemutattuk. Most nézzük, hogy a Global Petrol Prices legfrissebb, április 10-ei adatai szerint hol kell a legtöbbet fizetni egy liter 95-ös benzinért. 

10. Franciaország

A franciák egy liter benzint 723 forint fejében vásárolhatnak meg. Összehasonlításképpen, a benzin átlagára a világon 456 forint/liter. A magas ár hátterében leginkább a kivetett adók állnak. 

9. Görögország 

Görögországot gyakran a nyugati civilizáció bölcsőjének nevezik. Az ország azonban csak lassan lábadozik ki a gazdasági katasztrófából, amin átesett. Ezt tükrözi a benzin literenkénti 729 forintos ára is. 

8. Finnország

Ahogy a többi skandináv országban, Finnországban is kimondottan költséges teletankolni egy járművet. Jelenleg a 95-ös benzin literenkénti ára eléri a 738 forintos szintet. 

7. Közép-afrikai Köztársaság 

A Közép-afrikai Köztársaság jelentős ásványlelőhelyei és egyéb természeti erőforrásai ellenére a világ legszegényebb és legfejletlenebb országai közé tartozik. Infrastruktúrája visszamaradott, illetve kellő mennyiségű olajfinomítóval sem rendelkezik, emiatt az üzemanyagot importálják. Ennek, az ország instabilitásának és a sorozatos polgárháborúknak eredményeként a benzin literenkénti ára 745 forint. Az állam lakosságának nagy része számára ez megfizethetetlen. 

6. Dánia

Dániában általában drágább az üzemanyag, mint az európai országokban. Magas adókkal, így pedig magas árakkal próbálják ösztönözni az embereket, hogy kevesebbet használják az autójukat. Fontos megjegyezni, hogy Dániában a kormányzat számos intézkedést hozott a környezetvédelem és az alternatív közlekedési módok használatának ösztönzésére. Többek között az elektromos autók adóterheit csökkentették, a kerékpáros infrastruktúrát pedig fejlesztették. Dánia elkötelezett a fenntartható közlekedési megoldások és a környezetvédelem iránt, még ha ez magasabb üzemanyagárakat is jelent – pontosabban 760 forint/litert. 

5. Norvégia 

Norvégia egy nagy, de egyben ritkán lakott ország, amelynek nagy része az északi sarkkörön kívül fekszik. Ennek következtében a benzin importálása az országba költségesebb lehet, mint más államokba. Emellett Norvégia a világ egyik leggazdagabb területe, és ennek megfelelően számos közteher magasabb szintű, mint máshol. Norvégiában egy liter benzin 769 forintba kerül. 

4. Monaco

Monaco az egyik leggazdagabb országa a világnak. A turisták és a magas jövedelemmel rendelkező lakosság nagyobb költségvetéssel rendelkezik, így hajlandóak mélyebben a zsebükbe nyúlni, ha tankolásról van szó. A 780 forintos literenkénti benzinár a lakosság nagy részének jócskán a lélektani határon belül esik. 

3. Izland

A dobogó harmadik fokára Izland, a Föld egyik leghidegebb országa került. Abban a régióban bárminek a beszerzése és szállítása önmagában is nagy feladattá válik, ami értelemszerűen az árakra is hatást gyakorol. Az állam olajmezők hiányában importálni kénytelen az üzemanyagot, méghozzá jó messziről, ugyanis nagyon távol esik az olajtermelő országoktól. Egy liter benzinért most 807 forintot kell fizetni. 

2. Szíria

Szíriában az elmúlt években jelentősen emelkedtek az üzemanyagárak, leginkább a háborús konfliktus és a gazdasági szankciók miatt. Míg korábban az ország jelentős olajtermelő ország volt, a háború alatt a korábban működő olajfinomító üzemek és az infrastruktúra jelentős része megsérült vagy teljesen tönkrement, az újjáépítésre pedig nincs meg a szükséges keret. A szíriai gazdaság és valuta is jelentős instabilitást szenvedett a háború miatt. A szíriai font nagyon gyenge, ami magasabb árakat vetít az importcikkekre, beleértve az üzemanyagot is.Szíriában 808 forintba kerül egy liternyi 95-ös benzin. 

1. Hongkong 

A listát, a köznyelvben gyakran egyszerű városként értelmezett Hongkong zárja. A Föld egyik legsűrűbben lakott területén igazi luxuscikk az üzemanyag, ugyanis 1020 forint egy liter benzin. 

Hol van a listán Magyarország?

A világ 168 országát felsorakoztató listában, mely a legolcsóbb országgal, azaz Venezuelával indít (ahol 5 forint körül mozog egy liter benzin ára) és Hongkonggal záródik, Magyarország a 136-dik helyet foglalja el. Ez azt jelenti, hogy hazánk december óta két helyet rontott. 

Az árak mérséklésére van lehetőség!

A töltőállomás tulajdonosoknak van némi mozgásterük az árak tekintetében, aminek ma, amikor ekkora összegek szerepelnek a benzinkutak ártábláján, nagy jelentősége van. Az automatizálás lehetőséget biztosít egy vonzó ársáv megteremtésére. A korszerűsítéssel ugyanis csökkenthetők a működési költségek, így csökkenthetők az üzemanyagárak, a kút pedig versenyképesebbé tehető. 

Tudj meg többet az automatizálásban rejlő lehetőségekről, amely fejlesztés most akár beruházásmentes konstrukcióban is elérhető! >>>