benzinárstop

Tarthatatlan a benzinárstop – még idén várható a változás?

Januártól szinte biztosan megszűnik az ársapka, de az sem kizárt, hogy már decemberben módosítanak a töltőállomásokra vonatkozó szabályozáson. Az egyre sürgetőbb változás mögött a sérült ellátásbiztonság húzódik meg. 

Ahogy arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, Magyarországon bedőlt a biztonságos üzemanyag-ellátás. Egyre több kúton fogynak ki az üzemanyagból, egyre több felesleges kilométert kell megtenniük az autósoknak azért, hogy megtankolják autójukat.  

Magyarország ellátásbiztonsága valóban sérül – közölte a 24.hu-val a Mol is, miután a szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, aggasztó fejlemények merültek fel az üzemanyagárstop körül.

A gördülékeny üzemanyag-ellátást több tényező is korlátozza!

A Mol közleménye szerint a problémát egyrészről az okozza, hogy a Barátság-vezeték áramellátását háborús károk érték, így sérülékennyé vált a kőolajszállítás. Az ukrán hatóságok döntése nyomán a vezeték csak szakaszosan, csökkentett kapacitással működik.

Másrészt a Dunai Finomító bár korábban sem volt képes elegendő üzemanyagot előállítani, most a probléma csak fokozódik. A hírek szerint tovább csúszik a Mol százhalombattai Dunai Finomítójának újraindítása, mert a nyomáspróbán újabb műszaki gond akadt.  

Harmadrészt, az import termékek és az importőrök gyakorlatilag eltűntek a hazai piacról az ársapka miatt. Novemberben a Mol szolgálta ki a piac 85 százalékát. 

Az olajtársaság közleménye szerint: „az ellátásbiztonság visszaállítása érdekében vissza kell építeni az üzemanyagimportot, ami 2-3 hónapot vesz igénybe”. 

Már akár decemberben is módosíthatnak a benzinárstopon!

Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, hogy az ársapkán akkor fognak változtatni, ha az ellátásbiztonság veszélybe kerül. 

Ez a kijelentés arra enged következtetni, hogy akár már decemberben is módosíthatnak a szabályozásokon. Főként úgy, hogy újabb szankciók vannak kilátásba helyezve, amik szintén hatással lehetnek az üzemanyag-ellátásra, és persze a Mol százhalombattai finomítójának sikertelen elindulása is csak tetőzi a problémát.  

Nem árt felkészülni a változásokra!

Ahogy a Mol is kiemelte, ha törlik az árstopot, és visszaáll az import, akkor is szükség lesz még 2-3 hónapra, mire helyreáll a rend és lesz elegendő üzemanyag a kutakon. 

Ezt az időt a benzinkút tulajdonosok nem csak egyszerű várakozással tölthetik, felkészülhetnek a változásokra!

Az ársapka miatt a legtöbb független kúttól egyszerűen elszoktak a kliensek, hiszen az utóbbi időben a nagyok jóval kiszámíthatóbb üzemanyag-ellátást biztosítottak. És bár az egyszerre tankolható hajtóanyag mennyiségét ők is bekorlátozták, még mindig nem olyan mértékben, mint a kicsik. 

Benzinkút tulajdonosként tehát nem árt készen várni a piac visszarendeződését, ugyanis a kellő lépések megtevése nélkül nem biztos, hogy ez az ügyfelek „visszarendeződését” is jelenti majd.  

Ez a 2-3 hónap azonban bőven elegendő arra, hogy biztosítsd vállalkozásod jövőjét! 

Ebben támogatást nyújtó rendszerünket, az App&Tank-ot legalábbis mi úgy fejlesztettük ki, hogy rövid időn belül, sok új ügyfél bevonzását tegye lehetővé. 

Az App&Tank lehetőséget biztosít arra, hogy automatizáld és reklámozd kutad, így pedig ne csak a régi vevőket, de rengeteg újat is bevonzhass. Az automatizálás a töltőállomás népszerűsítése mellett drasztikusan csökkenti a működési költségeket is. 

Az App&Tank most még akár beruházásmentes konstrukcióban is elérhető! 

Tudj meg többet innovációnkról! >>>