automaták

A benzinkutakon használt automaták múltja és jövője

Bár az automatákra sokan a modern kor vívmányaként tekintenek, azok közel sem olyan új keletű szerzemények, mint gondolnánk. A tankolóautomaták gyökereihez egészen az ‘50-es évekig kell visszanyúlni. Azóta jókora fejlődésen mentek keresztül, ezek a minden korban innovatívnak számító berendezések. És persze, még sok kiváló lehetőséget, izgalmas megoldást tartogat magában a jövő. 

Nézzünk vissza kicsit a múltba!

A tankolóautomaták ősének az éjszakai tankbox tekinthető, amely az 1950-es évek egyik nagy újdonsága volt. A szerkezet lényege az volt, hogy a vásárló az előre beszerzett kulccsal hozzáfért egy trezorhoz, amiben egy 5 literes kanna állt, tele benzinnel. Ezáltal az üzemanyagtartály a nap bármely órájában feltölthetővé vált. 

Forrás: Fortepan / Bojár Sándor

Az első „valódi”, azaz a maihoz hasonló tankolóautomata gyártása hazánkban a ‘90-es években kezdődött. Ekkor az automaták úgy működtek, hogy azonosították a járművezetőket és rögzítették a kiadott üzemanyag mennyiségét a belső memóriában. A tankolóautomaták fejlődésében nagy áttörést jelentett a felhőalapú rendszerek 2007-es megjelenése. 

Mára a korszerű automaták alapfunkciójává vált az internetes kapcsolat, a felhőalapú adattárolás és vezérlés. 

Mit hoz a jövő? 

Jelenleg a piacon elérhető modellek közül a legmodernebb rendszer az App&Tank. A mobilos fizetést lehetővé tevő alkalmazás bármelyik tankolóautomatánál jóval gyorsabb és egyszerűbb. A klienseknek csak le kell tölteni telefonjukra az applikációt, ahova a kártyaadatok előre felvihetők, így a benzinkúton csak néhány kattintásnyi időre van szükség, és véget is ért a tankolás. És ez még nem minden!

  • Telepítése beruházásmentes.
  • 0-24 órás nyitva tartást tesz lehetővé.
  • Integrált marketinget tartalmaz. 
  • Automatikus ügyfélkörbővítést generál.
  • Komplett back office-t biztosít.
  • Beépített jövedéki nyilvántartással rendelkezik.
  • Független minden meglévő rendszertől. 
  • Fix havi díjjal lehet számolni. 
  • Terminállal is elérhető. 

A trendek azt mutatják, hogy mindenki a gyors, egyszerű, lehetőleg kontaktmentes fizetési lehetőségeket keresi. Emiatt a jövőben a benzinkutakon is egyre nagyobb teret nyer magának a mobilos fizetési mód. 

Az App&Tank megjelenése nem csupán új fizetési lehetőséget teremt, hanem teljes körű ügyfélközpontú megoldást. Az alkalmazás a kártyaadatok előzetes betáplálásával a vásárlók számára gyors és kényelmes fizetési élményt biztosít, míg a benzinkutak számára hatékony üzemeltetést és növekvő ügyfélkört garantál. Ha mindez nem lenne elég, az automatizálásnak köszönhetően a töltőállomás tulajdonosok literenként 20 forintos nagyságrendben takaríthatnak meg költségeket, ezzel pedig jelentős piaci előnyhöz juthatnak. 

A benzinkutak történelmében az automatizáció mindig is kulcsszerepet játszott. Az App&Tank megjelenése új fejezetet nyit ebben a történetben, és a jövőbeni fejlődés irányvonalát is meghatározza. Ahogy a technológia tovább halad, a vásárlói igények változnak, és az üzemeltetők elvárásai nőnek, az App&Tank állja a helyét, mint a modern benzinkutak megoldása.

Az App&Tank nem csupán egy alkalmazás vagy egy fizetési rendszer; ez egy átalakító erő, amely lehetővé teszi a benzinkutak számára, hogy lépést tartsanak a korral, a vásárlók számára pedig, hogy élvezhessék a legkényelmesebb és leginnovatívabb szolgáltatásokat. A jövő benzinkutjai nemcsak üzemanyagot kínálnak majd, hanem teljes körű, korszerű és vásárlóközpontú élményt is. 

Tudj meg többet az App&Tank-ról! >>>

Kiemelt kép forrása: Fortepan / Lőrincze Judit