benzinárstop

Visszatérhet a benzinárstop! Búcsút inthetünk a viszonylagos nyugalomnak a benzinkutakon? 

Alighogy elkezdtek a kisebb benzinkutak felépülni abból a kritikus állapotból, ahová a benzinárstop taszította őket, most ismét belengették az intézkedés hírét. Az ársapkák bár kimentek a divatból, a miniszterelnök lát olyan országot, ahol az üzemanyagnál visszahozzák a rendelkezést. Nem lehetetlen, hogy Magyarországon is újra sapka kerül az üzemanyagárakra – mondta Orbán Viktor a péntek reggeli Kossuth Rádiós interjúban, számolt be róla a 24.hu

Mi áll a benzinárak emelkedése hátterében? 

A megemelkedett üzemanyagárak hátterében az áll –  legalábbis Orbán Viktor szerint –, hogy az ukránok három és félszeresére emelték a kőolajvezeték használatának díját, ami Magyarországnak 48 milliárdnyi többletet jelent. Mivel a benzinkereskedelmet hazánkban a magángazdaság intézi, ennek szereplői a többletet beépítik az árakba, ami értelemszerűen növeli a benzin árát – adta hírül a telex.hu

A hvg.hu elelmzése szerint azonban sántít a történet, ugyanis kizárólag ez nem magyarázza a benzinkutakon tapasztalható áremeléseket. Ukrajna bár valóban emelt a tranzitdíjakon, azonban tonnánként mindössze 1500 forintot, ami literenként 1,38 forintos emelést jelent. A kutakon viszont ennél jóval nagyobb áremeléssel lehet találkozni. 

Holoda Attila energiaügyi szakértő a lapnak azt nyilatkozta, hogy nem az ukránok áremelése a meghatározó a hazai drágulásban. „Az üzemanyag árában az olaj beszerzési ára, a finomítás költsége és a szállítás van benne, ezek mellett szerepel még a kis- és a nagykereskedelmi árrés, amit központilag határoznak meg. Egyébként itt is a Molnak igyekeznek kedvezni, a nagykereskedelmi árrés ugyanis mindig kedvezőbb volt, mit a kiskereskedelmi. Ezekre a tételekre jön még rá a jövedéki adó és a 27 százalékos áfa” – monda Holoda.

Mindezeket csak tetézi, hogy január 1-től bruttó 41 forinttal emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója. Ez pedig értelemszerűen tovább emeli a fogyasztói árakat. A prognózisok szerint az újabb adóemelés a még sosem látott 700 forintos határ fölé tolja majd a literenkénti üzemanyagárat – korábbi cikkünkben erről részletesebben is beszámoltunk. 

Az ársapka egyet jelent a felelősség áthárításával? 

Ha a kormány valóban akar segíteni az embereken, a lakosság terhein az áfával csökkenthet – mondta Holoda a Klubrádióban. A magyarországi üzemanyagárakat ugyanis az is jelentősen befolyásolja, hogy 27 százalékos áfa terheli. 

A kormány korábban az árstop bevezetésével a veszteséget előbb a kiskereskedelmi, majd a nagykereskedelemi szereplőkre hárította. A benzinárstop bevezetése ráadásul ellátáshiányhoz is vezethet – tette hozzá Holoda. 

A benzinkutak üzemeltetőinek nem árt felkészülni!

A viszonylagos nyugalomnak hamarosan vége szakadhat a benzinkutakon, a változásokat nem árt készen várni!

A kút működésének optimalizálásában segítséget nyújt az App&Tank rendszere, amellyel azonnal jelentős, literre vetített költségmegtakarítást lehet elérni. Az innováció a jövő üzleti modellje, hiszen ennek köszönhetően lényegében teljesen megszüntethetők a jelenleg költséges rendszerek, a működéshez mindössze egy kútoszlopra van szükség.

Készülj fel már most arra az esetre, ha bevezetnék az ársapkát! Tudj meg többet az App&Tank-ról, majd jelentkezz és teszteld le élesben rendszerünket!