kutat

Ilyen trükkös kutat még biztosan nem láttál 

Sokszor hangoztattuk már, hogy mennyire fontos a töltőállomások modernizálása. A fejlesztéseknek azonban mi is egy új, eddig ismeretlen szintjét fedeztük fel. A japán találékonyság ismét megmutatkozott, ugyanis a szigetországban a levegőből lógó töltőpisztolyok várják az autósokat. 

Japánban a hatékonyság és a helytakarékosság vezérel szinte minden fejlesztést, ami alól a benzinkutak sem képeznek kivételt. A nagy népsűrűségű, zsúfolt városok érdekes megoldásokat tartogatnak magukban, főként európai szemmel nézve. A szigetországban ugyanis a benzinkutakon a töltőpisztolyokat sem ott kell keresni, ahol azt megszoktuk – számolt be róla a vezess.hu.  

A helyi autósokat a töltőoszlopok sora helyett csak egy nagy, üres placc várja, ahova a tetőről lógnak le a töltőpisztolyok. Furcsa, sőt kissé értelmetlen megoldásnak tűnhet, hogy a tetőre vezetik fel az üzemanyagot, pedig van benne logika. 

Japánban – főként a nagyvárosokban – a legdrágább dolog a földterület, ezért ha egy ötlettel helyet lehet spórolni, az rendkívül sokat érhet. A levegőből lógó töltőpisztolyoknak köszönhetően megspórolják a sávokat elválasztó járdaszigetet és a helyet igénylő töltőoszlopok kialakítását. Ezzel kisebb helyigény mellett, kevesebb költség árán, nagyobb forgalommal lehet számolni. Emellett nem kell várni az autósoknak sem a betöltőnyíláshoz illeszkedő sorra, hiszen a magasból bárhova könnyen elér a vezeték. 

Az ötlet nem újkeletű, az olajipari gépeket, töltőállomások berendezéseit gyártó Tatsuno már az 1960-as években előállt a helyspórolós ötlettel, ami azóta is töretlenül hódít az országban. 

Képek forrása: vezess.hu